You are currently viewing December terugblik

December terugblik

De laatste paar weken voor de wintervakantie lijken altijd erg langzaam voorbij te gaan. Gelukkig hadden wij voor onze leden nog twee leuke activiteiten georganiseerd voordat de feestdagen begonnen.

Awake surgery

Het Open Symposium 2022 is geweest. De sollicitaties zijn voorbij, de nieuwe leden hebben elkaar leren kennen op de kennismakingsavond, en dat kan dus maar één ding betekenen: de eerste echte activiteit komt eraan! Dit jaar is het de masterclass neurochirurgie, met focus op awake surgery. Wij hebben Dr. Joost Schouten, gespecialiseerd in neuro-oncologie en wakkere hersentumor operaties, en dr. Bibi Bouwen, AIOS neurochirurgie, uitgenodigd om te vertellen over hun vak. Dr. Schouten heeft veel verteld over zijn werkzaamheden als chirurg en hoe zo een wakkere operatie nou echt er aan toe gaat. Ook heeft hij casussen behandeld, en vertelt hoe hij bepaalde afwegingen maakt wanneer hij in de operatiekamer staat.

Zijn collega, dr. Bouwen, vertelde over hoe haar leven eruit zag als neurochirurg in opleiding. De lange uren, wanneer ze zelf mocht opereren, op hoeveel afdelingen ze moet lopen tot ze afgestudeerd is, etc. Daarnaast is ook haar onderzoek aanbod gekomen en heeft ze verteld wat voor weg ze heeft afgelegd om te komen tot waar ze is.

Wij hadden alweer enorm geluk met onze sprekers, want Dr. Schouten en Dr. Bouwen hebben enorm enthousiast en laagdrempelig verteld over hun carrière en vakgebied. De leden waren enorm enthousiast en hebben veel vragen gesteld!

Laparoscopie cursus foto

Laparoscopie cursus voor VCMS leden

Naast masterclasses organiseren wij ook natuurlijk workshops! Dit jaar hebben wij, in samenwerking met Simendo, een laparoscopie cursus georganiseerd, om 2022 mee af te sluiten.

Simendo is een Rotterdams bedrijf dat specialiseert in laparoscopie simulatie. Zij hebben dit jaar vier apparaten gebracht en een lezing gegeven over de geschiedenis van laparoscopie (simulatie) en hoe en waar het wordt gebruikt.

De leden hebben allemaal met een simulator mogen werken. Er waren verschillende levels; van een bal oppakken en verplaatsen en een bal door een ring trekken tot het zetten van hechtingen en zelfs het nabootsen van een appendectomie!

Aan het begin bleek het toch even dat je moest opwarmen, maar aan het einde van de avond hadden veel leden het al onder de knie.

Mocht je het zo leuk hebben gevonden dat je er thuis ook één wil: voor een klein prijsje van 9000 euro per jaar komt Simendo een apparaat bij jou aan deur brengen.

Met deze geslaagde avond sluiten wij 2022 af. Tot volgend jaar!

Volg de instagram voor meer updates!

Leave a Reply