You are currently viewing Terugblik van de afgelopen maanden

Terugblik van de afgelopen maanden

Het verenigingsjaar 2023-2024 van VCMS Rotterdam is druk van start gegaan vanaf begin september. Hier volgt een terugblik op de afgelopen leerzame en gezellige maanden:

Open symposium: Trauma in Rotterdam

Op dinsdag 5 september stond de eerste activiteit van het verenigingsjaar op het programma. Een open symposium over de verschillende soorten trauma’s in Rotterdam en de behandeling van deze letsels. De activiteit bestond uit een druk programma. Dr. Haitsma trapte de avond af met de neurochirurgische behandeling van trauma. Daarna volgde dr. Burger over de plastisch chirurgische kant. Tussendoor hielden dr. Bouwen en dr. Burger een Q&A over het zijn van een AIOS en gaf dr. Bouwen een lezing over het dagelijks leven van een AIOS. Tot slot gaven dr. Van Tongerlo – van Rijn en dr. De Bruin een lezing over de vaatchirurgische behandeling van trauma. Tijdens deze avond hebben de bachelorstudenten een goede indruk gekregen van VCMS Rotterdam en de traumachirurgie. Het was dan ook een geslaagd eerste activiteit!

Masterclass: Mammachirurgie

Op 25 oktober vond de eerste interne activiteit van het verenigingsjaar plaats. Deze masterclass ging over mammachirurgie. Tijdens deze avond heeft dr. Posch ons verteld over de reconstructieve chirurgie van de borst. Ook werden er uitstapjes gemaakt naar de oncologische borstchirurgie. De leden hebben veel nieuwe kennis vergaard, als verdieping op het onderwijs wat in de bachelor wordt gegeven.

Kennismakingsactiviteit: pubquiz

Op 16 november gingen de leden van VCMS de strijd aan tegen elkaar tijdens de pubquiz. Deze werd gehouden in ‘t Vat in het onderwijscentrum. De leden werden verdeeld in groepjes van vier à vijf studenten en kregen een whiteboard waarop ze hun antwoord konden noteren. De vragen van de pubquiz gingen over de geneeskunde, met een focus op de chirurgie, over VCMS en Rotterdam. De studenten binnen de groepjes wisten elkaar goed aan te vullen en tussen de rondes door was er genoeg tijd om elkaar beter te leren kennen. Na de quiz werden de spelletjes tevoorschijn getoverd en heeft iedereen zich daar nog een tijd mee vermaakt. Een gezellige avond met een chirurgische touch!

ALV + Vuurwerkletsel van hand en oog

7 december was het tijd voor de eerste algemene ledenvergadering, waar onder andere de verslagen en commissies zijn ingestemd. Dit jaar hebben we een financiële commissie, die de producten van de penningmeester zal controleren, en een activiteitencommissie, zij zullen een netwerkactiviteit en open symposium organiseren. Na de ALV was het tijd voor de activiteit over vuurwerkletsel. Dr. De Faber, werkzaam in het Oogziekenhuis in Rotterdam, vertelde over de veel verschillende oogletsels die je kunt oplopen door vuurwerk. Dr. Van Nieuwenhoven legde daarna uit wat voor soort handletsels kunnen ontstaan en hoe deze behandeld worden. Tijdens deze lezingen werden de luisteraars met hun neus op de feiten gedrukt: ‘Vuurwerk is mooi om te zien, maar het moet zeker niet het laatste zijn wat je ziet of aanraakt’.

Dit was het voor 2023! Wij als bestuur zijn ontzettend blij met de uitkomst van de georganiseerde activiteiten en hopen nog een hoop mooie en leerzame activiteiten te kunnen organiseren tot aan de zomer. Wij wensen jullie fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar! Tot in het nieuwe jaar.

Met chirurgische groet,

Het IXe bestuur van VCMS Rotterdam

Leave a Reply